Politika privatnosti

Dragi korisnici,
Ovom politikom privatnosti Vas obaveštavamo o detaljima obrade i zaštite Vaših ličnih podataka. Ova Politika privatnosti se odnosi na sve Vas koji komunicirate sa Zukve komerc d.o.o. kao potrošači bilo da samo posećujete naš sajt, bilo da na njemu kupujete robu ili ocenjujete našu robu ili usluge.

Rukovodilac obrade Vaših podataka

Rukovalac ličnih podataka koji se obrađuju putem našeg sajta je Zukve komerc d.o.o. Koceljeva,  u skladu sa zakonima Republike Srbije, registrovano pri Agenciji za privredne registre Republike Srbije pod matičnim brojem 06607225, sa registrovanim sedištem na adresi Karađorđeva 10, Koceljeva.

Kako prikupljamo vaše podatke?

Ova Politika privatnosti se odnosi na podatke o ličnosti koje sakupljamo od Vas ili o Vama, putem dole opisanih metoda (pogledajte odeljak „kategorije podataka o ličnosti koje sakupljamo o Vama“) iz sledećih izvora:

  • Zukve komerc stranica.
  • E-mail i druge elektronske poruke. Interakcije sa elektronskim komunikacijama između Vas i firme Zukve komerc.
  • Poziv na navedene brojeve.
  • Podaci koje stvaramo. Tokom Vaših interakcija na sajtu, možemo da kreiramo podatke o Vama (npr. evidenciju Vaših pretraživanja i kupovina na Zukvekomerc.co.rs).
  • Podaci dobijeni od trećih lica. Na primer društvene mreže trećih lica (Facebook, Google, Viber i sl.), istraživanje tržišta, agregatori podataka trećih lica, javni izvori i podaci dobijeni kada vršimo akviziciju drugih kompanija.

Kategorije podataka o ličnosti koje skupljamo o vama

U zavisnosti od toga kakvu interakciju imate sa našom firmom, sakupljamo različite vrste informacija od Vas:

  • Vaše kontakt podatke. Ovo uključuje sve informacije koje nam dostavite, kao što su Vaše ime, prezime, adresa, e-mail adresa ili telefonski broj.
  • Informacije o nalogu. Sve informacije koje su Vam potrebne za pristup Vašem nalogu. Primer: Vaš ID za prijavu (e-mail adresa) i lozinka.
  • Informacije o Vašim preferencijama u praćenju naše ponude. Informacije na osnovu kojih možemo da zaključimo šta Vas od robe koju prodajemo, interesuje.
  • Informacije sa računara/mobilnog uređaja. Bilo kakve informacije o računarskom sistemu ili drugom tehnološkom uređaju koje koristite za pristup našem veb sajtu, kao što je adresa Internet protokola (IP adresa) koja se koristi za povezivanje uređaja na Internet, tip operativnog sistema i tip pretraživača i verzija. Ako pristupite Zukve komerc sajtu putem mobilnog telefona, prikupljene informacije će takođe uključivati, tamo gde je to dozvoljeno, jedinstveni ID uređaja, ID oglašavanja, geografsku lokaciju i druge podatke mobilnog uređaja.
  • Kolačići. Podaci koji se prikupljaju putem kolačića u skladu sa odeljkom o kolačićima.
  • Istraživanje tržišta i povratne informacije potrošača. Sve informacije koje dobrovoljno delite sa nama o Vašem iskustvu korišćenja naših proizvoda i usluga ili ocene koje dajete proizvodu.
  • Sadržaj koji kreira potrošač. Bilo koji sadržaj koji kreirate, a zatim ga delite sa nama na društvenim mrežama ili ako ga otpremite na naš veb sajt.
  • Informacije o društvenim mrežama. Sve informacije koje javno delite na društvenim mrežama ili informacije koje su deo Vašeg javnog profila na društvenoj mreži (kao što je Facebook) i koje dozvolite društvenoj mreži da deli sa nama.

Pravni osnov ili svrha obrade

  • dali ste pristanak na obradu Vaših podataka u jednu ili više konkretnih svrha;
  • obrada je potrebna za izvršenje ugovora o prodaji robe putem našeg sajta u kojem ste ugovorna strana ili radi preduzimanja koraka, na Vaš zahtev, a pre ili nakon zaključivanja ugovora ili ispunjenja ugovornih obaveza;
  • obrada je potrebna radi usaglašavanja sa pravnim i zakonskim obavezama kojima podležemo;
  • obrada je potrebna radi ostvarenja legitimnih interesa koje nastojimo da zaštitimo mi ili treća strana, osim kad nad takvim interesima pretežu Vaši interesi ili fundamentalna prava i slobode koja zahtevaju zaštitu podataka o ličnosti.

Vaše lične podatke dostavljate na dobrovoljnoj osnovi, sem ukoliko obaveza prikupljanja nije predviđena kao naša zakonska obaveza. Nedostavljanje podataka o ličnosti može dovesti do eventualnih nepovoljnih aspekata za Vas kao korisnika, npr. nećete moći da primate određene servise, pogodnosti i usluge, ili nećete biti u mogućnosti da kupite robu putem našeg sajta ukoliko ne date neke neophodne podatke kao što je adresa na koju treba roba da Vam se pošalje.Vaše podatke o ličnosti prevashodno obrađujemo kako bismo kreirali narudžbinu, sa Vama zaključili ugovor o prodaji koja se nudi putem zukvekomerc.co.rs sajta te Vam poslali e-mail kojim potvrđujemo Vašu narudžbinu, kao i da bismo taj ugovor izvršili (realizacija isporuke, naplata cene i troškova, prijem i rešavanje reklamacija). Osnov za obradu podataka u ovom slučaju je ugovor koji zaključujemo sa Vama kao i Zakon o zaštiti potrošača.Vaše kontakt podatke i podatke o Vašem ponašanju na Zukvekomerc.co.rs možemo koristiti radi direktnog marketinga, odnosno slanja ponuda i obaveštenja o akcijama i pogodnostima koje možete ostvariti na našem sajtu. Navedene marketinške aktivnosti vršiće se putem e-maila ili telefona, tj. reklamni i promotivni materijal biće Vam poslat na dostavljenu adresu elektronske pošte, ostavljeni broj telefona, i/ili putem drugih dostupnih sredstava elektronske komunikacije. Osnov za obradu Vaših podataka u ovom slučaju je saglasnost koju dajete prijavljivanjem na našu Newsletter listu. Vašu saglasnost za prijem obaveštenja o aktuelnoj ponudi i promocijama možete da opozovete u svakom trenutku. Opoziv pristanka ne utiče na dopuštenost obrade koja je vršena na osnovu pristanka pre opoziva. Opoziv možete dati direktno u Newsletter e-mailu. Ukoliko opozovete pristanak, Vaše podatke više nećemo koristiti u ovu svrhu.U određenim situacijama, osnov za obradu Vaših podataka je naš legitimni interes. Nakon što Vaša narudžbina bude realizovana i nakon što preuzmete pošiljku, imaćete mogućnost da ocenite kupljeni proizvod putem linka iz e-maila koji Vam pošaljemo. Na taj način ćemo imati mogućnost da saznamo da li ste zadovoljni našim proizvodom što nam je od velike pomoći pri unapređivanju našeg poslovanja i Vašeg korisničkog iskustva.Ukoliko ste stupili u kontakt sa nama radi postupanja po različitim upitima, možemo obrađivati Vaše ime, prezime, broj telefona, e-mail kao i ostale informacije koje ste razmenili sa nama, a koje su u vezi sa Vašim upitom. Podatke prikupljene na ovaj način možemo obrađivati u svrhe pružanja odgovora na Vaše upite, za potrebe prikupljanja statističkih podataka, te kako bismo unapredili naše poslovanje. Vaše podatke ćemo za potrebe statistike anonimizovati, tako da nijedan podatak ne može biti doveden u vezi sa konkretnim licem, odnosno Vama.U skladu sa važećim zakonima, Vaše podatke o ličnosti  koristimo u druge opšte poslovne svrhe kao što su održavanje Vašeg naloga, sprovođenje internih istraživanja ili istraživanja tržišta i merenje efikasnosti reklamnih kampanja.Podatke na društvenim mrežama obrađuju uglavnom same društvene mreže, i u tom delu Zukve komerc ima ograničen uticaj.Detaljnije informacije o obradi podataka od strane operatera platformi društvenih mreža i o mogućnostima prigovora možete pronaći u njihovim pravilima o zaštiti podataka.Podatke prikupljene na društvenim mrežama obrađujemo u svrhu informisanja potrošača o aktuelnim promocijama i ponudama, a u cilju interakcije i unapređenja odnosa sa pratiocima.Podatke prikupljene na društvenim mrežama na osnovu pristanka – komentare, video snimke, slike i lajkove objavljuju same društvene mreže. Zukve komerc ih ne deli sa trećim licima i zadržava pravo brisanja nezakonitih sadržaja, komentara mržnje i podataka koji predstavljaju krivično delo.Sa operaterom društvene mreže delom postoji odnos u skladu sa čl. 45 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (zajednička odgovornost).Vaše podatke možemo otkriti trećim licima (i) kada to zahteva važeći zakon; (ii) kao odgovor na sudske postupke; (iii) u odgovoru na zahtev nadležnog organa.Vaši lični podaci će se čuvati u tajnosti. Koristiće se samo u svrhe za koje su preuzeti, ili ukoliko je potrebno radi našeg usaglašavanja sa zakonskim obavezama i obavezama revizije. Ukoliko utvrdimo da postoji nova svrha u koju bismo obrađivali Vaše podatke, mi ćemo Vas o tome blagovremeno obavestiti.

Rokovi čuvanja i zadržavanja Vaših podataka o ličnosti

Vaše podatke o ličnosti ćemo koristiti samo onoliko koliko je potrebno da bi se zadovoljila svrha u koju su Vaši podaci o ličnosti prikupljeni (kako je opisano u odeljku „Pravni osnov i svrha obrade“), ili onoliko koliko to zahteva važeći zakon. Za svrhe u kojima podatke prikupljamo kako bismo Vam pružili određene pogodnosti i usluge, Vaši podaci o ličnosti zadržavaju se do pet godina od datuma prikupljanja.

Kad se naš odnos završi gašenjem Vašeg naloga, mi ćemo obrisati Vaše podatke o ličnosti, osim u slučaju da postoje zakonski zahtevi za zadržavanje istih (na primer, za potrebe oporezivanja). Takođe, važeći zakonski propisi mogu zahtevati od nas da zadržimo određene podatke o ličnosti tokom perioda od 10 godina nakon isteka relevantne poreske godine. Možemo zadržati i Vaše podatke o ličnosti nakon raskida ugovornog odnosa ako su Vaši podaci o ličnosti potrebni radi usaglašavanja sa drugim merodavnim zakonima ili ako su nam Vaši podaci o ličnosti potrebni za utvrđivanje, ostvarivanje ili odbranu pravnih zahteva, samo kada je to neophodno. U meri u kojoj je to moguće, ograničićemo obradu Vaših podataka o ličnosti u te ograničene svrhe nakon završetka ugovornog odnosa. U svakom slučaju, nećemo čuvati Vaše podatke o ličnosti u periodu dužem nego što nam je to zaista neophodno.

Odavanje, čuvanje ili prenos Vaših podataka o ličnosti trećim stranama

Koristimo odgovarajuće mere (opisane ispod) kako bi Vaši podaci o ličnosti bili poverljivi i sigurni. Međutim, imajte na umu da se ove zaštite ne odnose na informacije koje izaberete da delite u javnosti kao što su društvene mreže kao i aplikacije za razmenu poruka.

Vaši podaci o ličnosti će biti obrađeni od strane naših ovlašćenih zaposlenih ili agenata i drugih pravnih lica sa kojima imamo zaključen ugovor, odnosno zaposlenih naših povezanih lica u zavisnosti od specifičnih namena za koje su Vaši podaci o ličnosti prikupljeni (npr. naši zaposleni zaduženi za pitanja potrošača imaće pristup takvoj evidenciji).

Mere koje se preduzimaju u operativnim okruženjima. Mi Vaše podatke o ličnosti čuvamo u operativnim okruženjima koja koriste mere zaštite kako bi sprečile neovlašćeni pristup. Prenošenje informacija putem Interneta nažalost nije potpuno sigurno i iako ćemo se maksimalno potruditi da zaštitimo Vaše podatke o ličnosti, ne možemo da garantujemo sigurnost podataka tokom prenosa preko našeg Veb sajta.

Mere koje očekujemo od Vas. Važna je takođe i Vaša uloga u održavanju Vaših podataka bezbednim i sigurnim. Kada pravite nalog, obavezno odaberite sigurnu lozinku za nalog i nikada ne otkrivajte svoju lozinku bilo kome. Vi ste odgovorni za čuvanje svoje lozinke kao poverljive i za svaku upotrebu Vašeg naloga. Ako koristite deljeni ili javni računar, nikada ne birajte opciju da se sačuva Vaš e-mail i/ili lozinka i ne zaboravite da se odjavite sa svog naloga svaki put kad završite rad na računaru. Takođe bi trebalo da koristite sve postavke privatnosti ili kontrole koje Vam pružamo na našem veb sajtu.
Pored povezanih pravnih lica sa Zukve komerc d.o.o, Vaše podatke o ličnosti delimo sa sledećim grupama lica:

  • Treće strane – primaoci ličnih podataka. Vaše lične podatke možemo preneti – u saglasnosti sa merodavnim propisima o zaštiti podataka, a pre svega u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti – organima koji sprovode zakone, podzakonske propise i druge imperativne akte, državnim organima, pravnim savetnicima ili eksternim konsultantima.
  • Davaoci usluga. Ovo su eksterne kompanije koje koristimo da nam pomognu da vodimo naše poslovanje (npr. ustupanje Vašeg telefonskog broja kurirskoj službi kako bi Vam poslala poruku neposredno pre dolaska na Vašu adresu, rad na veb sajtu, usluge podrške, promocije, razvoj veb sajta, itd.). Davaoci usluga i njihovo izabrano osoblje mogu da pristupaju i koriste Vaše podatke o ličnosti u naše ime za određene zadatke koji su od njih zatraženi, na osnovu naših uputstava i  obavezni su da čuvaju Vaše podatke o ličnosti. Možete zatražiti spisak davalaca usluga koji obrađuju Vaše podatke o ličnosti.

Vaša prava i kako možete da ih iskoristite

U skladu sa uslovima i u meri predviđenoj Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, imate pravo (i) da tražite informaciju o tome da li obrađujemo Vaše podatke o ličnosti, tražite pristup tim podacima, kao i zakonom predviđene informacije u vezi sa obradom Vaših podataka o ličnosti, (ii) da tražite ispravku ili dopunu Vaših podataka o ličnosti ukoliko su isti netačni ili nepotpuni, (iii) da tražite brisanje Vaših podataka o ličnosti, (iv) da tražite ograničavanje obrade Vaših podataka o ličnosti ukoliko osporavate tačnost podataka koje obrađujemo o Vama, ukoliko smatrate da je obrada nezakonita, ili ukoliko nam više Vaši podaci nisu potrebni ali ih Vi zahtevate u cilju podnošenja, ostvarivanja ili odbrane nekog pravnog zahteva ili ukoliko ste podneli prigovor na obradu (v) da tražite da Vaše podatke o ličnosti, koje ste nam prethodno dostavili u strukturisanom, uobičajeno korišćenom i elektronski čitljivom obliku, prenesemo drugom rukovaocu, (vi) da prigovorite obradi Vaših podataka o ličnosti koja se vrši u cilju ostvarivanja naših legitimnih interesa (vii) da se na Vas ne primenjuje odluka doneta isključivo na osnovu automatizovane obrade, uključujući i tzv. profilisanje.Ako ste dali pristanak na obradu Vaših podataka o ličnosti, imate pravo da dati pristanak opozovete u bilo kom trenutku, sa dejstvom za ubuduće. Opoziv pristanka ne utiče na dopuštenost obrade podatka o ličnosti koja je vršena na osnovu pristanka pre opoziva. Nakon opoziva pristanka obustavićemo obradu odnosnih podataka o ličnosti, osim ukoliko postoji neki drugi osnov za obradu tih podataka o ličnosti.Imajte u vidu da, u određenim okolnostima, nećemo moći da obrišemo vaše podatke o ličnosti bez istovremenog brisanja vašeg korisničkog naloga. Možda ćemo morati da zadržimo neke od vaših podataka o ličnosti nakon što tražite brisanje, da bismo ispunili naše pravne ili ugovorne obaveze.Naš veb sajt ima posebnu funkciju pomoću koje možete pregledati i urediti podatke o ličnosti koje ste dostavili. Imajte na umu da od naših registrovanih potrošača zahtevamo da potvrde svoj identitet (npr. e-mail adresu, lozinku) pre nego što pristupe ili izmene informacije o svom nalogu ukoliko postoje nalozi potrošača u okviru naših veb sajtova. Ovo pomaže u sprečavanju neovlašćenog pristupa korisničkom nalogu.Kako biste iskoristili svoja prava ili podneli prigovor na način na koji se Vaši lični podaci obrađuju, kontaktirajte nas na zukvekomerc1@gmail.com. Vaš zahtev u vezi sa korišćenjem prava u vezi sa Vašim ličnim podacima pošaljite sa jasnom naznakom: kojim Vašim podacima o ličnosti želite da izvršite pristup i uvid, koje Vaše lične podatke želite da dopunite, ispravite ili izbrišete, prenesete, odnosno obradi kojih Vaših ličnih podataka prigovarate i iz kojih razloga. Ako zahtev podnosi neko lice u Vaše ime, a Vi ne dostavite dokaze da je zahtev zakonito podnet u Vaše ime, zahtev će biti odbijen. Ukoliko ovakav zahtev šaljete poštom na našu adresu, neophodno je da taj zahtev bude potpisan i datiran. Zukve komerc d.o.o. će izaći u susret Vašem zahtevu što je pre moguće, a svakako u okviru rokova predviđanih Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, i poslati Vam odgovarajuće obaveštenje.U slučaju prigovora na obradu Vaših podataka o ličnosti, imate i pravo da uložite pritužbu nadležnom nadzornom organu za zaštitu podataka – Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ul. Bulevar Kralja Aleksandra 15, 11000 Beograd, kao i tužbu nadležnom sudu.

Bezbednost ličnih podataka

Vaše lične podatke čuvamo u bezbednom okruženju. Preduzimamo odgovarajuće mere bezbednosti kako bismo zaštitili Vaše lične podatke i informacije od neovlašćenog pristupa, korišćenja, gubitka ili objavljivanja. Ovi sistemi i mere se redovno testiraju i ažuriraju ukoliko je potrebno.Uzimajući u obzir nivo tehnoloških dostignuća i troškove njihove primene, prirodu, obim, okolnosti i svrhu obrade, prilikom obrade Vaših podataka:
  • primenjujemo odgovarajuće tehničke, organizacione i kadrovske mere, kao što je pseudonimizacija, kako bi obezbedili delotvornu zaštitu Vaših podataka o ličnosti,
  • primenjujemo neophodne mehanizme zaštite u toku obrade, kako bi se ispunili uslovi za obradu Vaših podataka i zaštitili Vaša prava.

Ipak, prenos informacija putem Interneta nikada nije u potpunosti bezbedan, pa iako se trudimo da zaštitimo lične podatke, ne možemo garantovati sigurnost informacija prenetih putem Platforme.

Vaši izbori o tome kako koristimo i otkrivamo Vaše podatke

Trudimo se da Vam ponudimo izbore u vezi sa podacima o ličnosti koje nam dostavljate. Sledeći mehanizmi pružaju Vam kontrolu nad Vašim podacima:

Kolačići i slične tehnologije. Upravljate Vašom saglasnošću putem (i) našeg rešenja za upravljanje saglasnošću ili (ii) Vašeg pretraživača kako biste odbili kolačiće i slične tehnologije. Pogledajte odeljak „Kolačići i slične tehnologije“.

Kolačići/slične tehnologije

Kolačići (Cookies) predstavljaju male tekstualne datoteke koje se uobičajeno skladište na računaru ili drugom uređaju korisnika koji upotrebljava za pristup internetu i služe najrazličitijim namenama. Kolačići na osnovu zabeleženih informacija poput ID uređaja „pamte” da je određeni korisnik pristupio određenom sadržaju na internetu. Kolačići uobičajeno ne vode ka otkrivanju identiteta konkretnog korisnika, te je u tom slučaju njihovo korišćenje dozvoljeno pod uslovom da je korisniku dato jasno i potpuno obaveštenje o svrsi prikupljanja i obrade podataka u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti, i pod uslovom da mu je pružena prilika da takvu obradu odbije. Takvo obaveštenje je dostupno na popup-u u dnu ekrana koji je vidljiv prilikom dolaska na Internet stranicu Zukvekomerc.co.rs

Kolačići se najčešće koriste za omogućavanje pravilnog korišćenja stranice, pamćenje preferencija na stranici, beleženja informacija o sadržaju kojem se pristupalo radi preporučivanja sadržaja koji više odgovara preferencijama korisnika, ali i za potrebe statističke analize.

U funkcionisanju internet stranica rukovaoca najčešće su sledeće vrste Kolačića:

  • Kolačići koji su neophodni za funkcionisanje internet stranice (Necessary Cookies), koji pomažu da internet stranica bude upotrebljiva, omogućavajući osnovne funkcije kao što su navigacija na stranici i pristup bezbednim oblastima veb sajta. Uklanjanje ovakvih Kolačića dovodi do nemogućnosti korišćenja internet stranice ili pojedinih njenih delova na pravilan način;
  • Statistički Kolačići, koji pomažu vlasnicima internet stranice da razumeju interakciju posetilaca sa internet stranicom anonimnim sakupljanjem informacja koje se potom analiziraju, a nakon toga se kao rezultat te analize prave statistički izveštaj;
  • Marketinški Kolačići (Marketing Cookies), koji se koriste za beleženje navika posetilaca na internet stranicama radi prikaza personalizovanih sadržaja.

Što se tiče marketinških kolačića oni nekada mogu da potiču i od treće strane, tzv. third party cookies. Zukve komerc ustupa oglasni prostor na svojoj internet stranici, kao i internet stranicama i aplikacijama povezanih lica za postavljanje oglasnih poruka trećih lica. Te oglasne poruke mogu da sadrže i kolačiće ili slične tehnologije trećih strana.

Upravljanje kolačićima, uključujući i njihovo uklanjenje, je moguće putem promene podešavanja u internet pretraživaču (Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer itd.), što omogućavaju gotovo svi današnji Internet pretraživači.

Linkovi

Na internet stranici naše platforme mogu se nalaziti linkovi koji vode ka drugim internet stranicama koje nisu pokrivene ovom Politikom. Ako pristupate drugim internet stranicama korišćenjem obezbeđenih veza, operateri tih internet stranica će moći da prikupljaju informacije od Vas koje će oni koristiti u skladu sa svojim politikama privatnosti, a koje se mogu razlikovati od naše. Mi u tom slučaju ne snosimo odgovornost za podatke koje prikupljaju druge internet stranice.

Promena važeće politike privatnosti

Ukoliko se ukaže potreba za nekom izmenom važeće Politike privatnosti, o tome ćemo Vas adekvatno obavestiti.

Kontaktirajte nas

Zukve komerc posvećeno štiti Vašu privatnost. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje u vezi sa ovom Politikom privatnosti, našim postupcima u vezi sa obradom Vaših podatka o ličnosti, nekim Vašim pravom ili bilo koji deo ove Politike Vam nije razumljiv, molimo Vas da nam se obratite na e-mail adresu zukvekomerc1@gmail.com. Mi ćemo istražiti svaku Vašu žalbu i blagovremeno Vam odgovoriti. Ova Politika važi za sve stranice na sajtu Zukvekomerc.co.rs.